Freeform Electronics - RGB LED Bal

Freeform Electronics - RGB LED Bal

Dit project is verreweg het makkelijkste en leukste! Het is gemakkelijk omdat je maar twee componenten hoeft te solderen; de RGB-led en de batterijhouder. Het enige lastige is om van het koperdraad een bolvorm te maken.

Als je klaar bent, zal de RGB-LED alle kleuren van de regenboog laten schijnen. We maken een lusje bovenop de bol zodat je hem in een boom kunt hangen of waar je maar wilt. Laten we er naar toe gaan!

Bekijk het circuit hieronder en analyseer:
Onthoud dat de rode lijnen de positieve kant zijn, de zwarte lijnen de negatieve kant.

 

 

Stap 1: Vind de juiste tas en onderdelen. De tas is gemarkeerd met het nummer 5 en moet een batterijhouder en een RGB-led bevatten. Pak ook de koperdraad vast. Opmerking: omdat we slechts één RGB-led gaan gebruiken, heeft dit project geen weerstand nodig! Alle andere projecten wel.

Stap 2: Eerst moet je een bolvorm maken van de koperdraad. Dit zijn de belangrijkste punten waarmee u rekening moet houden voordat u begint:

 • Het eindresultaat moet een kleine bol zijn die in de hand van een volwassene past. Je kunt het groter maken als je wilt, maar houd er rekening mee dat je misschien niet genoeg koperdraad over hebt voor alle andere 5 projecten. Dat is aan jou!
 • De bol moet uit 4 lussen bestaan.
 • Laat ongeveer 8 cm koperdraad extra aan de 'onderkant' van de bol!
 • Aan de 'bovenkant' moet je een lusje maken, zodat je het later kunt ophangen. Doe dit met behulp van het pincet.
 • Knip om te beginnen geen willekeurig stuk koperdraad af! Vorm eerst de bol, snij hem daarna af. Zo mors je geen koperdraad. Je kunt een bol vormen door een balletje te gebruiken en het koperdraad er drie keer overheen te buigen. Haal vervolgens de bal uit de bol en buig de vierde en laatste lus.

Buig het met je handen totdat je het juiste resultaat krijgt. Vergeet de extra 8 centimeter aan de onderkant van de bol niet! Deze heb je nodig om de onderdelen te bevestigen.

Stap 3: Knip een extra stukje koperdraad af van ongeveer 4 cm.

Stap 4: Verwarm de soldeerbout door hem in het stopcontact te steken. Wacht vervolgens een paar minuten tot hij warm genoeg is. Als je de beschikking hebt over een soldeerstation, raden we je aan om daar gebruik van te maken.

Stap 5: Pak de batterijhouder en soldeer een druppeltje soldeersel op elke pin. Dit maakt het later gemakkelijker om hem op de koperdraad aan te sluiten.

 • Houd de punt van de soldeerbout tegen de pin. Misschien wilt u het een paar seconden opwarmen, dit maakt het gemakkelijker om te solderen.
 • Voeg het soldeertin toe en wacht tot er zich een klein 'kloddertje' vormt en aan de pin 'plakt'.
 • Verwijder het soldeertin.
 • Verwijder de soldeerbout.

Stap 6: Soldeer het stuk koperdraad van 4 cm aan de negatieve pin van de batterijhouder (dit is de pin in het midden van de batterijhouder). Zorg ervoor dat de koperdraad rechtop 'staat'.

 • Houd de koperdraad vast met de tang met uw linkerhand (of rechterhand als u linkshandig bent).
 • Verwarm de negatieve pin door de punt van je soldeerbout er tegenaan te houden.
 • Voeg vervolgens de koperdraad toe. Het kan even duren voordat koperdraad en pin aan elkaar 'plakken'.
 • Verwijder de punt van uw soldeerbout als u voelt dat de koperdraad aan de pin is bevestigd.

Stap 7: Buig de extra 8 centimeter koperdraad aan de onderkant van de bol rond de batterijhouder en naar boven zoals op de afbeelding. Soldeer vervolgens de koperdraad aan de positieve pin.

Ondervindt u moeilijkheden bij het solderen van de koperdraad?
Mocht u moeilijkheden ondervinden bij het solderen op de koperdraad. U kunt de koperdraad een beetje krassen of schrapen voordat u erop soldeert. Dit doe je door het geribbelde deel van de tang over de koperdraad te bewegen. Waarom? Omdat de koperdraad een dun laagje coating heeft dat meestal wegsmelt. Lees hier alle tips en tricks!

Stap 8: Pak de RGB LED en duw de draden iets uit elkaar. Let op de lange lead, wat de positieve kant is, en de korte lead, wat de negatieve kant is.

Stap 9: Knip de koperdraad af waar de LED moet komen, op een gewenste hoogte. Knip het niet te kort af en zorg ervoor dat beide koperdraden even hoog zijn.

Stap 10: Soldeer de LED.

 • Soldeer een puntje soldeer op de bovenkant van beide koperdraden.

 • Knip de draden van de LED ongeveer halverwege af, maar vergeet niet de negatieve en positieve kant van de LED te onthouden!
  Soldeer vervolgens een beetje soldeer op het bovenste deel van de aansluitdraden van de RGB-LED.

 • Houd de bovenkant van de LED in uw linkerhand, of gebruik het pincet in uw linkerhand (of rechterhand als u linkshandig bent).
 • Soldeer de minpool van de LED aan de koperdraad die naar de minpool van de batterijhouder leidt (de middelste). Voor het geval je vergeet welke kant welke is, is er nog een kleine truc om de negatieve kant van de LED te bepalen. De LED zelf heeft een platte kant en een dikke kant. De platte kant is de negatieve kant (korte kabel).

 • Doe hetzelfde voor de positieve kant.
 • Knip overtollige draden van de LED af.

Stap 11: Plaats de knoopcelbatterij of CR2032-batterij in de batterijhouder. Zorg ervoor dat de positieve kant naar het metalen deksel wijst.

Dat is het! Als je RGB-LED oplicht, betekent dit dat je goed werk hebt geleverd!

Gerelateerde producten
Search engine powered by ElasticSuite