Raspberry Pi 4 Boot EEPROM - Nederlands

De Raspberry Pi 4 heeft een SPI-bevestigde EEPROM (4MBits / 512KB), die code bevat om het systeem op te starten en bootcode.bin vervangt die eerder in de opstartpartitie van de SD-kaart werd gevonden.
Merk op dat als een bootcode.bin aanwezig is in de opstartpartitie van de SD-kaart in een Pi 4, deze wordt genegeerd.Waarom een ​​SPI EEPROM gebruiken?

  • Raspberry Pi 4 opstartprocedure en SDRAM-installatie is aanzienlijk gecompliceerder dan bij de vorige Raspberry Pi-modellen, dus er is meer risico inherent aan code die permanent is opgenomen in de ROM van de SoC.
  • USB is verhuisd naar een PCIe-bus en het Gigabit Ethernet-stuurprogramma is compleet anders dan eerdere modellen, dus nogmaals, het permanent laten vastzetten in de ROM van de SoC was niet haalbaar.
  • Met een kleine SPI EEPROM kunnen bugs worden opgelost en functies worden toegevoegd nog na lancering.
    De lokale aanpasbare status betekent dat OTP-bootmode-instellingen niet vereist zijn voor opstarten via netwerk of USB-massaopslag op de Raspberry Pi 4. Er zijn geen door de gebruiker aanpasbare OTP-bootmode-bits op Pi 4.

Netwerk en USB boot


Ondersteuning voor deze extra bootmodes zal in de toekomst worden toegevoegd via optionele bootloader-updates. Het huidige schema is om eerst netwerkstart en vervolgens USB-opstart uit te brengen.

Werkt de bootloader correct?


Om te controleren of de bootloader correct werkt, schakelt u de stroom uit, ontkoppelt u alles van de Raspberry Pi 4, inclusief de SD-kaart, en zet u de stroom weer aan.
Als de groene LED knippert met een herhalend patroon, werkt de bootloader correct en geeft dit aan dat start * .elf niet is gevonden.
Alle andere acties impliceren dat de bootloader niet correct werkt en opnieuw moet worden geïnstalleerd met behulp van recovery.bin.

Herstelimage


Als de Raspberry Pi niet opstart, is het mogelijk dat de EEPROM van de bootloader is beschadigd. Dit kan eenvoudig opnieuw worden geprogrammeerd met behulp van de herstelimage op de downloadpagina van raspberrypi.org.

De bootloader bijwerken


We raden aan om je Pi zo in te stellen dat de bootloader automatisch wordt bijgewerkt: dit betekent dat je nieuwe functies en bugfixes krijgt zodra ze worden uitgebracht. Bootloader-updates worden uitgevoerd door het rpi-eeprom pakket, dat een service installeert die tijdens het opstarten wordt uitgevoerd om te controleren op kritieke updates.

sudo apt update

sudo apt full-upgrade

sudo apt install rpi-eepromAls u wilt bepalen wanneer de updates worden toegepast, kunt u de systemd-service automatisch uitschakelen en rpi-eeprom-update handmatig uitvoeren.

 

# Prevent the service from running, this can be run before the

# package is installed to prevent it ever running automatically.
sudo systemctl mask rpi-eeprom-update

# Enable it again
sudo systemctl unmask rpi-eeprom-update
 

De optie FREEZE_VERSION in het EEPROM-configuratiebestand kan worden gebruikt om aan te geven dat de EEPROM niet op dit bord moet worden bijgewerkt.

Schrijfbeveiliging van EEPROM


Er is geen software-schrijfbeveiliging voor de opstart-EEPROM, maar er zal een mechanisme in Raspbian zijn om toekomstige updates naar de EEPROM over te slaan. Het is echter mogelijk om beide EEPROM's fysiek te beveiligen tegen schrijven via een eenvoudige weerstandswisseling op de kaart. Details zullen in de schema's worden gepubliceerd.

EEPROM-afbeeldingsbestanden bevatten een klein, door de gebruiker aan te passen configuratiebestand, dat kan worden gewijzigd met behulp van het script rpi-eeprom-config in het pakket rpi-eeprom. Zie de Bootloader-configuratiepagina voor configuratiegegevens.

Controleren of er een update beschikbaar is


Het uitvoeren van de opdracht rpi-eeprom-update zonder parameters geeft aan of een update vereist is. Een update is vereist als de tijdstempel van het meest recente bestand in de firmwaremap (normaal / lib / firmware / raspberrypi / bootloader / critical) nieuwer is dan die gerapporteerd door de huidige bootloader.
De afbeeldingen onder / lib / firmware / raspberrypi / bootloader maken deel uit van het rpi-eeprom pakket en worden alleen bijgewerkt via apt update.

sudo rpi-eeprom-update

De huidige EEPROM-configuratie lezen

Om het configuratiebestand te bekijken dat door de bootloader wordt gebruikt tijdens het opstarten.

vcgencmd bootloader_config

De EEPROM-versie lezen

vcgencmd bootloader_version

Beta firmware

Beta firmwarebestanden worden opgeslagen in / lib / firmware / raspberrypi / bootloader / beta /.
Ontwikkelaars of bètatesters die vertrouwd zijn met het gebruik van de reddingsimage om opstartproblemen op te lossen, kunnen de bèta-firmware volgen door / etc / default / rpi-eeprom-update te bewerken
 

EEPROM Bootloader configuratie-opties

Zie de Bootloader-configuratiepagina voor configuratiegegevens.
 
 

Bron: Raspberrypi.org

Gerelateerde producten
Search engine powered by ElasticSuite