Alles wat je moet weten over dimmers

Everything you need to know about dimmers – Full Guide [2020], Part 1

De tijden dat de lichten alleen werden gebruikt om de ruimte te verlichten, zijn ver voorbij. Met dimmers en nieuwe verlichtingsoplossingen die op de markt komen en met de verschillende opties die het met zich meebrengt, wordt het aanpassen van verlichting om een ​​ontspannende en comfortabele sfeer te creëren, een must in elk modern huis.

Ook al is het dimmen van je lampen vrij eenvoudig, er zijn nog een paar problemen en vragen die mensen hebben voordat ze besluiten dat te doen.

Welke lamp moet ik kiezen? Wat is het verschil tussen dimbare en niet-dimbare lampen? Wat is een dimmer? Is het mogelijk om een ​​niet-dimbare lamp te dimmen? Hoe zit het als het is aangesloten op een dimmer? Waarom zoemt en flikkert de lamp?

In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van de informatie, tips en antwoorden die u nodig heeft om problemen onderweg te voorkomen en uw dimproject tot een succes te maken.

Dimbaarheid -
Wat betekent het en waarom hebben we dimmers uitgevonden?

Mogelijkheid om te worden gedimd - verlichting met verminderde helderheid.

Lang geleden, toen er alleen traditionele gloeilampen op de markt waren, werden dimmers geïntroduceerd om het stroomverbruik van de lichtbron te verminderen, en daarmee de maandelijkse elektriciteitsrekening. Deze tijden zijn nu voorbij en eerlijk gezegd, door de introductie van de LED-lampen als de belangrijkste lichtbron, wordt de functie van de dimmer die het stroomverbruik verlaagt niet langer gezien als een functionaliteit voor één doel.

Welke dimmers zijn?

Dimmers zijn apparaten die worden gebruikt om de hoeveelheid licht aan te passen. Meestal wordt deze aanpassing uitgevoerd door de voedingsspanningsgolfvorm naar de lamp te wijzigen / wijzigen.
Hierdoor neemt de lichtintensiteit af en neemt het stroomverbruik af, wat leidt tot minder kosten.
Een ander voordeel van het dimmen van het licht is dat de levensduur wordt verlengd, waardoor de lamp minder wordt vervangen en dus de onderhoudskosten worden verlaagd. Naast het verlagen van kosten - iets dat u kunt rekenen, zijn er nog andere onschatbare voordelen. 

Wat voor soort dimmers kennen we?
Er zijn verschillende soorten dimmers op de markt:

 • Analoog - de verlichting wordt analoog en niet digitaal (bits) gestuurd.
  Fasendimmen door wisseling van de voedingsspanning
  Toonaangevend
  Achterrand
  1-10 Vdc-regeling
  Raak aan
 • Digitaal - de verlichting wordt digitaal gestuurd, waarbij het dimsignaal wordt omgezet in bits.
  DALI

Dimbare versus niet-dimbare lampen

Voordatje op het punt van dimbare en niet-dimbare lampen komt, is het goed om na te denken over hoe u uw lampen gaat gebruiken. Wil je ze aansturen door de helderheid te dimmen van min naar max niveau of heb je ze alleen nodig om in en uit te schakelen?

Als je je lamp alleen nodig hebt om aan of uit te gaan, kun je een dimbare of niet-dimbare lamp gebruiken.
Maar wil je het dimmen, dan kan alleen een dimbare lamp worden gebruikt.

Dimbare lampen

Dimmer icon. The picture is showing the icon for dimming. One side - other + and the arc between them.
De afbeelding toont het pictogram voor dimmen.
De ene kant - andere + en de boog ertussen.

Door de voedingsspanningsgolfvorm naar de lamp te wijzigen / wijzigen, veranderen we het uitgangsvermogen of de helderheid - dit wordt dimmen genoemd.

De meest voorkomende lampen die gedimd kunnen worden zijn:

 • Gloeilampen en halogeenlampen
 • Fluorescentielampen staan ​​ook bekend als CFL
 • LED-lampen


In principe kunnen alle gloei- en halogeenlampen gedimd worden. Dit is dus niet altijd het geval wanneer we het hebben over andere technologieën zoals LED, CFL, enz. Bovendien hebben LED- en CFL-lampen over het algemeen een lager dimbereik in vergelijking met gloeilampen.
Een hoogwaardige LED- of spaarlamp kan ondersteuning bieden voor dimmen tot ongeveer 10-15% van het totale uitgangsvermogen.
Aan de andere kant kunnen gloeilampen tot ongeveer 1-2% dalen.

Om een ​​lang verhaal kort te maken, het dimbereik dat je op een gloeilamp kunt krijgen, hangt af van ten minste drie dingen:

 • elektrisch systeem (3- of 2-draads installatie, dus met of zonder nulleider)
 • lamptype (gloeilamp, halogeen, LED, spaarlamp)
 • dimmer module


Een dimbare lamp kan werken als dimmer, in dimmodus of als normale schakelaar in AAN / UIT-modus. 

Stap dimbare lampen

Dimmer icon. The picture is showing the icon for 3 step dimming. One side - other + and the arc between them. Between the start and the end of the arc are free two free spaces.
De afbeelding toont het pictogram voor dimmen in 3 stappen. De ene kant - andere + en de boog ertussen. Tussen het begin en het einde van de boog zijn twee vrije ruimtes vrij.

Tegenwoordig is het vrij gebruikelijk om 3-staps dimbare lampen op de markt te vinden.
In de meeste gevallen is het beschikbare dimbereik 10, 50 en 100%.
Het hele verhaal over deze lampen is eigenlijk heel eenvoudig.
Vervang gewoon je bestaande, niet-dimbare lamp door deze en je bent klaar.
Je hoeft alleen maar de schakelknop AAN te drukken en het licht zelf draait naar bijvoorbeeld 100% van zijn helderheid.
De volgende UIT / AAN zet het licht op 50% van zijn helderheid, enz. Behalve de gloeilamp hoeft er niets anders te veranderen.

Niet-dimbare lampen

Dimmer icon. The picture is showing a non-dimmable icon. One side - other + and the arc between them. The picture is in the circle and has a cross on it.
De afbeelding toont een niet-dimbaar pictogram.
De ene kant - andere + en de boog ertussen.
De afbeelding staat in de cirkel en heeft een kruis erop.

Met een niet-dimbare lamp wordt het verlagen en verhogen van de helderheid niet aanbevolen, toegestaan ​​of zelfs niet mogelijk.

Niettemin kan deze lamp, in combinatie met een dimmer in dim- of AAN / UIT-modus, met bepaalde beperkingen werken.
De beperking is dat wanneer de dimmer in de dimmodus staat, de lamp altijd 100% van de voeding moet krijgen, wat in principe hetzelfde is als wanneer u de ON in de ON / OFF-modus zet.

Hier zijn twee veelvoorkomende gevallen waarin dit nuttig kan zijn:

Het is zondagmiddag; alles is gesloten en de dimbare lamp van uw keuken valt uit. Als vervanging heb je alleen wat oude, niet-dimbare lampen beschikbaar. U kunt de defecte dimbare lamp eenvoudig vervangen door de werkende niet-dimbare lamp en het helderheidsniveau van de dimmer instellen op 100%.

U gaat over op domotica, maar het hele huis draait op niet-dimbare lampen. Het zou een onzin zijn om volledig functionele lampen weg te gooien. Daarom kunt u waar nodig dimmers installeren en de AAN / UIT-modus gebruiken totdat de niet-dimbare gloeilamp uitvalt of u gewoon besluit dat u genoeg wachttijd heeft.

FAQ

Hoe weet ik of een lamp dimbaar is of niet?
U moet de markeringen op de verpakking van de lamp controleren. Als er een gekruiste dimcurve is, mag het licht niet worden gedimd.

Kan ik een dimbare lamp vervangen door een niet-dimbare lamp?
Ja, dat kan, maar je moet extra opletten. De niet-dimbare lamp mag alleen werken als deze 100% spanning heeft.

Kan ik niet-dimbare lampen vervangen door dimbare lampen?
Geen probleem, ga er gewoon voor. Het enige nadeel van deze installatie is dat je niet de belangrijkste functionaliteit van de dimbare lamp gebruikt - dimmen (tenzij je een stap dimbare lamp koopt). In een systeem waar je voorheen een niet-dimbare lamp had, ontbreekt een circuit dat de nieuwe dimbare lamp kan dimmen.

Kan ik een niet-dimbare lamp dimmen?
Als u een niet-dimbare gloeilamp in een dimbaar systeem installeert, werkt deze waarschijnlijk wanneer de dimmer op maximaal vermogen is ingesteld, dus op 100%. Het dimmen van een niet-dimbare lamp kan worden opgemerkt als een vreemd werkgedrag van de dimmer en / of lamp. Knipperen en / of zoemen kan aanwezig zijn en uiteindelijk kan een van de twee mislukken.

Klik hier voor deel 2

Gerelateerde producten
Search engine powered by ElasticSuite