Nieuw: Raspberry Pi Compute Module 4

Op 19 oktober 2020 heeft de langverwachte release van de Raspberry Pi Compute-module 4 plaatsgevonden.
Het is geen verrassing sinds de release van de Raspberry Pi 4 en over het algemeen volgde elke compute module hetzelfde en gebruikte dezelfde ingebouwde chip en functies. .

Het bord maakt gebruik van dezelfde 64-bit quad-core BCM2711-processor, die dezelfde is die wordt gebruikt op de Raspberry Pi 4, maar met enkele extra aanpassingen in de prestaties per kern.
In tegenstelling tot het vorige model van de Compute Module, heeft deze Compute Module 4 een nieuwe compacte vormfactor.
Dat gezegd hebbende, biedt het nieuwe bordontwerp een compacter ontwerp en enkele nieuwe functies, zoals ingebouwde Wi-Fi, wat kan resulteren in een aanzienlijke kostenbesparing, afhankelijk van het type industriële toepassing.

 

Specificaties

 • 1,5 GHz quad-core 64-bit ARM Cortex-A72 CPU
 • VideoCore VI-graphics, die OpenGL ES 3.x ondersteunt
 • 4Kp60 hardwaredecodering van H.265 (HEVC) -video
 • 1080p60 hardwarecodering en 1080p30 hardwarecodering van H.264 (AVC) -video
 • Dubbele HDMI-interfaces, met resoluties tot 4K
 • Single-lane PCI Express 2.0-interface
 • Dubbel MIPI DSI-display en dubbele MIPI CSI-2 camera-interfaces
 • 1 GB, 2 GB, 4 GB of 8 GB LPDDR4-3200 SDRAM
 • Optioneel 8 GB, 16 GB of 32 GB eMMC Flash-opslag
 • Optioneel 2,4 GHz en 5 GHz IEEE 802.11b / g / n / ac draadloos LAN en Bluetooth 5.0
 • Gigabit Ethernet PHY met IEEE 1588-ondersteuning
 • 28 GPIO-pinnen, met maximaal 6 × UART, 6 × I2C en 5 × SPI

Compute Module 4 Lite Board

De nieuwe veranderingen
Zoals eerder vermeld, is de grootste verandering in de nieuwe Compute Module 4 de vormfactor, die compacter is. In tegenstelling tot de vorige Compute Modules die een SODIMM-connector hadden, heeft het nieuwe bord, net als oude RAM-slots, twee loodrechte connectoren met hoge dichtheid onder het bord die in een draagbord zouden passen. Aan de ene kant levert de connector stroom en aan de andere IO-pinnen. 

Connector met hoge dichtheid


Een welkome eigenschap van sommige varianten op de Compute Module 4 is de optie voor draadloze communicatie, met name een externe Wi-Fi-antenne of een ingebouwde PCB-antenne. De meeste industriële printplaten zouden worden ondergebracht in een robuuste behuizing voor hun gerespecteerde industrieën, dus het is belangrijk dat een Wi-Fi-signaal de behuizing kan binnendringen of de mogelijkheid heeft om een ​​externe antenne toe te voegen.

Compute Module 4 met antenne


De Raspberry Pi-stichting had ook de single-lane PCI Express 2.0-interface beschikbaar gesteld. Dit was eigenlijk een functie op de Raspberry Pi 4, maar was niet beschikbaar voor de gemiddelde gebruiker. Bekijk deze handleiding hier over hoe een gebruiker de functie op de Pi 4 heeft kunnen gebruiken - http://mloduchowski.com/en/blog/raspberry-pi-4-b-pci-express/

Varianten
Er zijn maar liefst 32 varianten van het Compute Module 4-bord. Met 4 RAM-opties, 4 flitsopties en optionele draadloze connectiviteit, creëert dit 32 kaarten. De prijs van deze borden zou variëren van $ 25 tot $ 90 per module. De Raspberry Pi foundation heeft ook aangegeven dat de Compute Module 4 in productie zal blijven tot tenminste januari 2028, maar het is niet bekend of al die varianten beschikbaar zullen zijn.

 

Samenvatting
De Raspberry Pi-stichting heeft de zaken zeker door elkaar geschud met de nieuwe Compute Module 4 en het lijkt erop dat ze een duidelijke visie hebben op de richting waarin ze willen gaan door een compacte vormfactor te hebben en nieuwe functies toe te voegen. De 32 varianten voegen zeker zoveel ontwerpflexibiliteit toe en ontwerpingenieurs zullen dit verwelkomen. Het gerucht gaat dat dit het laatste bord met de Broadcom-chip zou kunnen zijn, aangezien ze mogelijk zullen overstappen op de RISC V-architectuur nadat ze zich begin 2019 als lid hebben geregistreerd. Zouden we ook een systeem-in-pakket-ontwerp kunnen zien, zoals de BeagleBone?

Bron: Pi Supply

 

Gerelateerde producten
Search engine powered by ElasticSuite