Alles wat je moet weten over dimmers - deel 2

Alles wat je moet weten over slimme dimmers

In het eerste deel van het artikel hebben we je door alles geleid wat je moet weten over dimmen.

Nu je al een »dimexpert« bent, zou het goed zijn om je lichten slim te draaien en ze te kunnen bedienen met een simpele tik op je smartphone.
Het slim maken van verlichting is meestal de eerste stap die beginners in de domotica zetten, omdat het vrij eenvoudig is om te doen en het veel voordelen biedt die uw huis gezelliger, veiliger en energiezuiniger maken.

Daarvoor heb je een slimme dimmer en een dimbare lamp nodig. Het vinden van de meest geschikte combinatie kan lastig zijn omdat er veel verschillende producten op de markt zijn en er ook compatibiliteitsproblemen kunnen zijn.

Daarom hebben we in het tweede deel van het artikel een gedetailleerd overzicht gemaakt van de verschillen tussen de slimme dimmers en de stappen die u moet nemen voordat u uw slimme verlichtingsproject start.

Wat is een slimme dimmer?

Zoals het woord smart al voor zich spreekt, kunt u, naast de gebruikelijke dimfunctie, met de slimme dimmer het licht op afstand bedienen, plus andere functies en kenmerken die onze moeilijke dagen vereenvoudigen.

Er is een overvloed aan slimme dimmers die je kunt vinden door op internet te zoeken, blogs, forums te lezen of een expert te vragen die een huisautomatiseringssysteem installeert.
Al deze informatie maakt het meestal moeilijk om de een voor de ander te kiezen.
Zie hieronder een korte en gedetailleerde lijst met verschillen tussen slimme dimmers.
Het is nog steeds aan jou om de meest geschikte te krijgen.

Dimmer verbindingstype:

 • Bedraad
 • Draadloos
  - Met of zonder mesh-netwerk

Operabiliteit:

 • Lokale + handmatige bediening
 • Afstandsbediening + handmatige bediening
 • In combinatie met een speciale hub
 • Fysieke of virtuele gebruikersinterface

Montage:

 • Op muur
 • Inbouw in de inbouwdoos
 • In de muur in de elektriciteitskast

Stroomvoorziening:

 • Netspanning
 • Lage spanning
 • Werkt op batterijen

Dimmer type:

 • Universeel (geschikt voor de meeste lampen)
 • Speciaal voor specifieke lichte belasting

Wat kan een slimme dimmer doen?


Via een speciale gebruikersinterface kan een slimme  dimmer:

 • het dimniveau op afstand regelen
 • controleer de status van het licht
 • plannen wanneer uw lichten tot een bepaald niveau dimmen
 • creëer andere scenes in combinatie met andere smart devices in huis
 • meet gebruiksstatistieken en energieverbruik

Om een ​​lang verhaal kort te maken, een slimme dimmer kan onschatbare voordelen opleveren.
Als u uw partner wilt overtuigen van het kopen van dergelijke producten, gebruikt u gewoon een of zelfs alle onderstaande tips:

 • Open tijdens vakanties uw lichten om de inbrekers te laten weten dat u nog thuis bent.
 • Als je te laat bent voor het avondeten, zet dan de perfecte scène op om de stemming van de partner te verbeteren.
 • Zorg dat je buren jaloers op je zijn als je thuiskomt en je woninglicht begeleidt je als je dichter bij de ingang komt.
 • Bekijk hier meer ideeën voor slimme verlichting.

Dingen die u moet doen voordat u een slimme dimmer koopt


Controleer het elektrische systeem van uw huis
Een van de grootste problemen voor nieuwe smart home-gebruikers (naast het beslissen welke communicatietechnologie ze moeten gebruiken, welk merk van dimmers en lampen ze moeten kopen, enz.), Is weten of het huidige elektrische systeem in hun huis driedraads of tweedraads is (zonder neutrale draad) ).
Dit te weten is erg belangrijk wanneer u spreekt over het opnieuw maken van de verlichting van het hele huis tot een slimme, omdat dit gewenste en ongewenste kosten met zich mee kan brengen.

Hoe weet ik of het elektrische systeem in mijn huis 2 of 3 bedraad is?
Ten eerste moet je een of meer spoel- / schakelkasten openen (je doet dit door de lichtschakelaar van de muur te halen - zoals je in deze videohieronder kunt zien) en kijken of er een neutrale draad in zit.

Zie de onderstaande afbeeldingen en controleer:

Als de situatie in uw spoel- / schakelkast is zoals op de eerste foto, beschouw uzelf dan als een geluksvogel, want u kunt misschien behoorlijk wat geld besparen.

Electrical wiring with neutral line

Niettemin, als de situatie is zoals op de 2e foto, geef dan niet op, want er zijn nog steeds weinig opties. Kies degene die het beste bij je past.

Electrical wiring without neutral line

Optie 1: koop een slimme dimmer waarvoor geen neutrale draad nodig is
Er zijn verschillende dimmers op de markt die zelfs zonder een neutrale draad uitstekend werken. Er zijn anderen die met of zonder de neutrale draad kunnen werken. Betekent, als er enkele spoel- / schakelkasten zijn met en sommige zonder de neutrale draad, kun je nog steeds maar één type kopen en de perfecte compatibiliteit hebben.

Optie 2 - voeg de neutrale draad toe
Het toevoegen van de extra neutrale draad is een optie. Houd er rekening mee dat het trekken van draden door afgewerkte muren kan leiden tot wie weet waar en kan leiden tot hoge kosten en behoorlijk wat hoofdpijn. Laten we zeggen dat dit een van de duurste opties is, maar technisch gezien de beste optie van de drie, die hier wordt vermeld. We raden u van harte aan deze taak over te laten aan de echte experts.

Optie 3 - koop een slimme lamp
Als u van plan bent de smart home-oplossing naar andere delen van uw huis te verspreiden (bijv. Ramen, zonwering, deur, poorten, verwarming, enz.), Is dit misschien niet de perfecte oplossing. Het grootste nadeel kan zijn dat uw slimme lamp niet compatibel is met andere technologieën / systemen. Tenzij u kiest voor het merk of de technologie, met een groot assortiment producten, die uw huidige en toekomstige behoeften dekken. Naast dat je beperkt bent tot het ontwerp van de slimme lampen, heb je niet veel ontwerpopties om uit te kiezen.

Na het lezen van dit artikel, waar je hebt geleerd over de voordelen die een slimme dimmer in je leven kan brengen, ben je waarschijnlijk allemaal enthousiast om de lichten in je huis op te fleuren. Maar vergeet niet - om zorgen en extra kosten te voorkomen, moet u, voordat u een slimme dimmer koopt, het elektrische systeem in uw huis controleren en controleren of de lamp compatibel is met degene die u wilt kopen.

DENK ERAAN: niet alle dimmers zijn ontworpen en geschikt voor alle soorten lampen.

We zijn ervan overtuigd dat je na het lezen van beide delen (hier is het eerste deel) van dit overzicht over (slim) dimmen geen problemen zult hebben met het vinden van een slimme dimmer die het beste werkt in jouw slimme huis. En geloof ons, als je eenmaal dimt, ga je nooit meer terug.

Gerelateerde producten
Search engine powered by ElasticSuite